Main Menu

6 Aralık 2012 Perşembe

Güneş Lekeleri

Güneş Lekeleri

Yüzde oluşan kahverengi lekeler melazma olarak adlandırılır. Sorunun meydana gelişindeki en önemli sebap genetik faktör ve güneş ışığıdır.

Melazma Güneş gören bölgelerle sınırlıdır. Daha çok alın, burun, üst dudak, yanak ve çenede kendini gösterir. Pigmentasyon derinin üst tabakasında ya da alt tabakada veya her ikisinde birden görülebilir. Wood ışığı incelemesi pigment depolanmasının hangi katmanda olduğunu anlamaya yardım eder.

Güneş Lekelerine Çözüm

Meyazma' nın tedavisi zordur. Tedavi edilmediğinde kendiliğinden düzelmez.. Tedavi bittikten sonra nüksedebilir.

Ciltteki lekelerin giderilmesi için kimyasal veya mekanik soyma işlemleri, lazer ve IPL uygulamaları gibi birçok madde ve yöntem uygulanmaktadır.

Güneşten korunmak tedavideki ilk basamaktır. En az 15 faktör güneş koruyucu tercih edilmelidir.

Doğum kontrol ilaçlarının, bazı antibiyotiklerin ve epilepsi ilaçlarının alımı sırasında ya da parfüm sürdürten hemen sonra güneşe çıkılmamalı.
  • Vitaminler: Vitaminleri ağızdan alırsınız ama onları cildinize de sürebileceğinizi biliyor muydunuz? Terkibinde A, E, C vitaminleri ve antioksidanlar olan kremleri kullanabilirsiniz. B3 vitamini ve koenzim Q10 da, güneşin zararlı ışıklarının oluşturduğu lekelerden kurtulmanıza yardımcı olur.
  • Hidrokinon, C vitamini, arbutin, laktik, asit, pirüvik asit, kojik asit, azelaik asit, retinoik asit, alfa ve beta hidroksi asitler gibi bileşikler kimyasal soyma amacıyla kullanılan başlıca renk açıcı ve leke giderici ajanlardır.
  • Kimyasal Peeling: Kimyasal peeling leke tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Derinin soyulmasıyla melanin pigmentinde azalma meydana gelir. Triklorasetik asit ve glikoluk asit en çok uygulanan peeling maddeleridir. Doktorlar tarafından yapılan bu işlem, yüzeysel, orta ve derin peeling olmak üzere 3 çeşittir.
Deriye bazı solüsyonların uygulanmasıyla yapılan kimyasal peeling, cildin yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını yitirmiş üst tabakasının soyulmasını ve dökülmesini gerçekleştirir. Kimyasal peeling uygulaması derinin daha alt tabakalarında yeniden bir yapılanma süreci başlatır ve kolajen sentezlenmesini uyararak daha genç ve sağlıklı homojen bir derinin oluşumunu sağlar.

Kabarık kahverengi lekelerde ve cilt kanseri riski taşıyan kırmızı lekelerde, trikloroasetik asit adlı bir asit veya kriyoterapi yöntemi gerekebilir.
  • Dermabrazyon: Derinin en üst tabakası olan epidersimin tümü, dermis tabakasının ise üst kısmı dermabrazyon cihazları kullanılarak kaldırılır. İyileşme belirtileri bir hafta içinde başlar. Dermabrazyon ameliyathane ortamında ve steril şartlarda plastik cerrah ve dermatologlar tarafından uygulanır.
  • Kriyoterapi: Uygulanan bölgede doku harabiyetine yol açarak etkisini gösteren bir yöntemdir. Soğuk etkisiyle içindeki ve dışındaki saf su, buz kristalleri haline getirilerek hücre öldürülür. Kriyoterapi yöntemi için florokarbon, katı karbondioksit nikröz oksit ve kullanılmaktadır.
  • Güneş Lekeleri Lazer Tedavisi: Lazer ve ışık uygulamaları da lekelerin giderilmesinde kullanılar tedavi yöntemliridir. Melanin adlı pigment tarafından emilen ışık, önce kısa bir süre lekenin daha da kararmasına yol açar. Daha sonra ölen hücrelerin vücuttan atılmasıyla leke seans uzaklaştırılır.


Güneş Lekelerine Bitkisel Çözüm
  • Green Peel ( Bitkisel Peeling): Saf bitki karışımından meydana gelir. Kimyasal katkı maddasi içermez, uygulanan bölgede kan dolaşımını hızlandırır ve mikrogramüller sayesinde üst deride soyucu bir etkide bulunur.
  • Limon: Limon suyu doğal bir cilt beyazlatıcısıdır, ve bu amaçla kullanıldığı taktirde bir kaç kez cilde uygulanabilir. Yalnız limon, cildinizi güneşe karşı fazlasıyla duyarlı bir hale sokacağından, bu terapuden olumsuz etkilenmemek için dışarıdaysanız etkilenmiş bölgelerin kapatılmış olduğundan emin olun.
  • Yogurt: Bir yemek kaşığı yoğurt, bir tatlı kaşığı yulaf unu, çeyrek limon suyu ve bir tatlı kaşığı elma suyunu karıştırıp cildinize sürün. 30 dakika kadar sonra hafifçe ovarak çıkarın. Uygulama bittikten sora koruma faktörlü kreminizi sürün.


kaynak: bitkiylebakim.com



Hiç yorum yok: